För att bedöma om hunden är skadad eller sjuk måste vi först känna till hur saker och ting är i normala fall. Ha därför för vana att regelbundet undersöka din hund, framförallt före och efter jakt och träningsturer. Tips och råd hittar ni under avsnittet ”undersökning från nos till svans”.
Det är viktigt att du hittar en undersökningsrutin som fungerar just för dig och din hund!
Om olyckan skulle vara framme…
Det här är sådant som du kan kontrollera själv hemma eller som är bra att veta om din hund råkar ut för en skada eller hamnar i en akut situation.
Om din hund råkat ut för en olycka börja alltid med att fastställa hundens status genom att bedöma MAC = Medvetande Andning Cirkulation.
Andningen kontrollerar du genom att titta på hundens buk. Tar hunden korta, tunga andetag eller andas den med öppen mun. Normal andning för en hund i vila är ca 10-30 andetag i minuten.
Hundens puls hittar du lättast om du känner med handen på insidan av ljumsken/låret. Sätt fingrarna högt upp på insidan av låret/ljumsken, nära hundens benfäste. Flytta fingrarna tills du hittar pulsen. Normal puls för en hund är 80-120 slag per minut.
Pupillreflexen kan du kontrollera genom att lysa på dem med en ficklampa. Om allt är som det ska, drar hundens pupiller ihop sig av ljuset.
Hundens blodcirkulation kan du kontrollera genom att lyfta på överläppen och trycka med ett finger på tandköttet/gommen. Inom två sekunder efter att du har slutat trycka, bör området bli rosa igen.
Normal temperatur för en hund är 37,5-38,5 grader. Unga hundar kan ha lite högre temperatur utan att det är onormalt. Det går inte att känna på nosen om hunden har feber
Chock är ett livsfarligt tillstånd där medvetande, andning och cirkulation akut försämras. Tecken på chock är en dålig blodcirkulation, nedsatt allmäntillstånd, bleka slemhinnor, en snabb puls och andning och sänkt kroppstemperatur.
Om din hund har hamnat i chocktillstånd, håll den varm och lugn. Tänk på att en chockad hund inte vet vad den gör och kan bitas. Kontakta akut veterinär. För att häva en chock krävs akut vätsketerapi, kortison och antibiotika.
Akuta tillstånd hos hund
Magomvridning
Magomvridning innebär att en fylld magsäck kommer i pendling och roterar så att det tar stopp. Magsäcken börjar då att jäsa och gas ansamlas. Magsäcken växer snabbt i storlek och orsakar en akut cirkulatorisk chock. Den typiska bilden är en akut slö hund med svullen buk.
Magomvridning är bland det mest akuta hunden kan råka ut för och kräver omedelbar veterinärkontakt. Hunden kan dö inom några timmar!
Kramper
Kramper beror på en plötslig avstängning av det centrala nervsystemet. Kramper kan bero på mycket och är inte nödvändigtvis epilepsi. Om hunden drabbas av en kramp är det viktigaste att hålla hunden mörkt, tyst och lugnt. Kontakta veterinär och följ dennes råd.
Blödning
Hundens blodmängd är 90 ml/kg vilket motsvarar 9% av kroppsvikten.
Exempel på sådant som kan orsaka blödning är bitskador, sårskador och skärsår. Ihållande och/eller pulserande blödning och större hudskada måste åtgärdas omgående. Lägg då ett tryckförband (man tager vad man haver halsduk, strumpa, handduk) för att akut stoppa blodflödet och åk direkt till veterinären.
Sårskador
Mindre sårskador läker på 10 dagar under förutsättning att de hålls rena och torra. Skydda såret från slick med krage och/eller bandage.
Ett sår ska rengöras så fort som möjligt med koksaltlösning. Ett större sår behöver sutureras (sys) inom 8 tim. Även sydda sår behöver skyddas så att hunden inte kommer åt att slicka eller klia.
Bitsår ger oftast små hudskador men får ofta komplikationer genom att huden slits loss från underliggande vävnad så det bildas en sårficka. Bitsår är alltid infekterade varför det är bra att tvätta med en bakteriedödande lösning typ jodopax. Bitsår är en utmärkt grogrund för bakterier och behöver oftast antibiotikabehandlas.
Ormbett
Ormbett ska alltid tas på allvar. I akutskedet är det svullnaden som är farlig, men även bakterier/gift från ormen påverkar hunden. Det bitna området svullnar ofta kraftigt under någon timme. Håll hunden strikt stilla eftersom giftet sprider sig lättare vid rörelse. Bär om möjligt hunden efter ett ormbett. Kontakta utan dröjsmål veterinär.
Getingstick
Getingstick är oftast ofarliga för hunden, men kan orsaka problem om hunden blir stungen kring andningsvägarna. Om din hund blir biten på tungan eller i munnen, får många getingstick eller har ett försämrat allmäntillstånd bör du akut kontakta veterinär.
Förgiftning
Kontakta alltid veterinär om du misstänker att hunden ätit något giftigt. Giftinformationscentralen kan ibland ge information via nätet eller telefon. De har uppgifter om de flesta förgiftningar och om den akutbehandling som rekommenderas.
Värmeslag
Först och främst: Solen är härlig men livsfarlig för en hund i bil! Temperaturen i bilen stiger snabbt och hunden blir överhettad. Tecken på värmeslag är att hunden flåsar våldsamt med vidöppen mun, beter sig oroligt och vingligt och i extrema fall kräks och får kramper. Kroppstemperaturen stiger snabbt till över 40 grader.
Värmeslag är farligt och kan leda till hundens död.
Om du misstänker värmeslag är det viktigt att du akut kyler ner din hund, men "inte för fort". Kyl först huvudet och massera benen för att stimulera blodcirkulationen.
Åk alltid till veterinären när du misstänker värmeslag.
Skottskador
Kula - oftast mycket allvarligt. Chockbehandla hunden och far akut till veterinär.
Hagel – helt beroende var det träffar hunden och hur mycket hagel hunden utsätts för. Observera att eftersom hagel ger en akut chockverkan kan hunden falla omkull och se mer eller mindre död ut. Ta det lugnt, kontrollera andning, puls och slemhinnor.
Hagel kapslas oftast in reaktionslöst om de hamnar i hud eller muskulatur. Om de däremot har träffat öga, tarm eller led måste de avlägsnas.
Drunkning
Håll hunden i bakbenen så att vattnet kan rinna ut ur lungorna. Om inte hunden andas trots detta görs konstgjord andning och vid behov hjärtmassage. Torka hunden och se till att den blir varm.
Källa: Fjällveterinären